Virtual-On voor PlayStation 4

Deze update is speciaal voor alle Sega groupies !

En ja hoor, ze bestaan nog. Sega mag dan wel uit de hardware business zijn gestapt 15 jaar geleden, maar zit nog steeds in menig hart verschroeid.

Iedereen die wel eens Virtual-On heeft gespeeld in de arcade weet waar ik het over heb. Voor de mensen die geen clue hebben ! Virtual-On is een serie waarbij twee robots het tegen elkaar opnemen in een gesloten arena. Dit is qua opzet niet veel anders dan de Street Fighter games met het grote verschil dat Virtual-On ideaal gespeeld wordt met een Twin Stick controller.

L & R een zelfde stick. Druk je beide sticks naar voren dan boost je bot naar voren. Wil je draaien dan druk je een stick naar achter. Wil je opstijgen dan trek je beide sticks uit elkaar. Deze manier van gameplay is vet maar tegelijkertijd vraagt het ook veel van de kwaliteit van de Twin Stick Controller. Als je iemand goed Virtual-On ziet spelen lijkt het net alsof iemand flink in elkaar geslagen wordt daar onder dat beeldscherm. De serie kent zijn oorsprong in de jaren 90 van de vorige eeuw en heeft conversies gehad op Sega Saturn en Dreamcast.

Drie Virtual-On games verschijnen in Japan op een disc voor PlayStation 4. De games zijn Cyper Troopers Virtual-On, Cyber Troopers Virtual-On Oratorio Tangram, and Cyber Troopers Virtual-On Force. Drie games die een oorsprong hebben in de arcade hallen waar de games gespeeld worden in of op kabinetten met een speciale controller de Twin Stick. Het aparte is dat dit niet alle Virtual On games zijn die Sega ooit uit heeft gebracht, maar dit zijn wel de versies die het meest speelbaar en toegankelijk zijn als het gaat om pure arcade gameplay.

Naast dat de games op PlayStation 4 zullen verschijnen is er ook een Twin Stick Controller voor thuis in de maak onder de naam ‘Twin-Stick Project Z’ waarmee je de drie games kunt besturen. We hebben in het verleden eerder Twin Sticks geïmporteerd vanuit Japan en dat waren helaas hele dure producten. Zo zal het met deze versie voor PlayStation 4 niet veel anders zijn vrezen we.

Ik heb wel eens een paar potjes tegen een Japanner gespeeld tijdens een bezoekje in een speelhal in Scheveningen waar destijds een 2P Virtual-On machine stond. Werd kansloos en finaal met de grond gelijk afgemaakt. Ik weet niet wat die die Japanners doen dat ze zo goed zijn in dit soort games maar ik zal me erbij neer moeten leggen en realiseren dat ik dat niveau nooit zal halen. Maar dat wil niet zeggen dat ik er niet van mag genieten, dan maar een NooB vriend uitdagen die hele dagen Fortnite speelt. Keihard tegen de grond werken 🙂 in het land der blinden is een oog koning. Of die nu een masker op heeft of niet.

Groetjes,

Retroman

Westerse release ?

Het is nog niet bekend of de games en de Twin stick buiten Japan verkrijgbaar zullen zijn maar als dat niet zo is ga ik persoonlijk kijke of we deze kunnen importeren. Prijskaartje zal niet gering zijn, maar er zijn vast meer die-hards net als ik die deze bundle graag in bezit willen hebben. Ik kom er op terug zodra ik meer weet.