Uit den ouden doosch. Gamen in Tilburg

Tilburg: een paradijs voor gamers

Tilburg is van ons allemaal, iedereen heeft op zijn of haar eigen manier een band met de stad. Misschien is het wel iets heel kleins waar je van geniet in de stad, je eigen fijne plekje. Dat heeft ook columnist Sanders Hendriks. Als fanatieke gamer, opgegroeid in Tilburg, laat hij jou zijn favoriete plekjes in de stad zien. 

Door: Sander Hendriks

Sta me toe je op een korte tour door de stad te nemen langs de plekjes die ik als gamer de moeite waard vind. Als volwassen gamer is er in Tilburg genoeg te beleven en heeft de stad meer te bieden dan andere steden. Het spelen van computerspelletjes is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld, iedereen speelt wel eens een spelletje. Of dit nu achter de pc is, gezellig met wat vrienden op de bank achter de spelcomputer of een snel potje Wordfeud. Hoewel de grotere speelgoedwinkels en elektronicaketens als Bart Smit, Intertoys, GameMania en Saturn tegenwoordig  de nieuwste spelletjes en accessoires in huis hebben, heb ik altijd een zwak gehad voor de onafhankelijke “kleinere” gamestores.

Foregames

ForeGames in Tilburg is daar het perfecte voorbeeld van. Vriendelijk personeel dat haar klanten goed kent, leuke gadgets en merchandise van je favoriete spel, en het belangrijkste; een groot aanbod aan spellen van de huidige en vroegere generaties spelcomputers.

Als gamer die in de jaren negentig is opgegroeid, ben ik nog wel eens in tweestrijd met mezelf. Aan de ene kant vind ik de nieuwe ontwikkelingen in computerspelletjes geweldig. Ze worden steeds mooier, realistischer, groter en vertellen een verhaal dat niet onderdoet voor populaire films en boeken. Maar soms is er het verlangen naar de goede oude tijd, toen games nog simpel waren. Toen het nog ging om prinsessen uit kastelen redden als klein Italiaans loodgietertje, toen je met vriendjes op zaterdagmiddag op de bank zat te wachten op jouw beurt om de hoogste score te verbreken. En de spellen uit die tijd zijn ook bij ForeGames te vinden! Dus heb je nog een oude spelcomputer die een nieuwe kans verdient, je vindt er misschien wel precies de game die je al jaren zocht. ForeGames is te vinden op Willem II straat nummer 80.

Voordat we naar de tweede en voor vandaag laatste locatie van de tour gaan is het aan te raden een korte stop te maken bij de tweedehandswinkels Used Before en Goods4you. Hoewel computergames maar een klein onderdeel van het aanbod van deze winkels vertegenwoordigen is het altijd de moeite waard om even een kijkje te nemen. Wie weet wat voor verborgen pareltjes er tussen liggen!

Hall of Game

Voor nog zo’n nostalgisch tripje down memory lane neem ik je graag mee naar Hall of Game. In de jaren ‘80 en ‘90 waren speelhallen de gewoonste zaak van de wereld. Je zag er veel spellen die niet in de winkel verkrijgbaar waren voor thuisgebruik, of de arcade versie was veruit superieur. Sommige games hadden grote accessoires, zoals realistische  geweren met terugslag of de gehele machine was in de vorm van een voertuig. Dit maakte de games meer een beleving dan thuis op de bank. Helaas is dit fenomeen in Nederland zo goed als verdwenen met de komst van steeds betere spelcomputers voor in huis. Tegenwoordig zit Hall of Game in het Stappegoor complex, net om de hoek van de zo bekende Euroscoop. Er is voor ieder wat wils, van racen in een echte cabine, tot een potje digitaal voetbal, schieten en zelfs de oude vertrouwde air hockey tafel ontbreekt niet. Kortom voor een flinke dosis nostalgie en plezier is het zeker de moeite waard eens een kijkje te nemen.

En hiermee is een einde gekomen aan deze tour, als gamer ben je immers wel een dagje zoet met deze locaties. Er is uiteraard nog veel meer te beleven in Tilburg, dit is nog maar een fractie van het geheel dat Tilburg “onze” stad maakt.