SNK Neo-Geo Mini

The Future is Now

The future is zeker now. We vallen maar meteen met de deur in huis, we smullen van de recente retro revival in de industrie. Alles ging digitaal zei Glazenbolman een paar jaar geleden, en deels is dat ook wel zo, maa waarom worden items als de NES Mini, SNES Mini, en nu PlayStation Classic en deze Neo-Geo Mini’s dan zo omarmt ? Je kunt alles ook gewoon emuleren op een Pi of PC ! Toch is er een groep gamers, en oud gamers, die graag een NES Mini, SNES Mini, PlayStation Classic of deze SNK Neo-Geo Mini aanschaffen.

De een zal er fanatiek gebruik van maken, de ander wat minder en koopt er een om het gevoel van die goede oude tijd te herbeleven, en weer een ander koopt ze enkel om te bewaren in een verzameling. Wat de reden ook is van je aanschaf, feit is dat deze snoepjes als warme broodjes over de toonbank gaan.

Je kunt op de apparaatjes spelen, en dat is ook precies waarvoor ze bedoeld zijn, maar je kunt er ook naar kijken als je ze ergens neer zet. Het is tastbaar, het gevoel van ‘hebben’ is aanwezig. Ook wij gebruiken gebruiken zo nu en dan digitale software op onze consoles, maar zeg nou zelf, nadat je ergens even op uitgekeken bent, en dat kan natuurlijk, dan verdwijnt een digitale game volledig in het niets. Weg, poef.. Bij deze consoles kom je ook op een punt dat je het wel even hebt gezien, maar dan komt het nagenieten als het ergens kunt zetten.

Genoeg nostalgische gebrabbel, we gaan het hebben over de nieuwe Neo-Geo Mini consoles.

Om te beginnen zijn er twee versies verkrijgbaar. Een systeem voor Japan, en het andere systeem voor ons westerlingen, de International Version.

Neo-Geo Mini HD International Version

Neo-Geo Mini HD Japanese Version

Naast dat beide systemen een andere kleur hebben zit er nog een ander verschil in beide consoles. De Japanse versie is rood/blauw, en de westerse International versie is grijs. Deze keus is gemaakt omdat de kleuren van de echte kabinetten ook in deze kleuren waren. Deze kleurstelling voor beide regio’s voegt een stukje authenticiteit toe, wat we een leuk detail vinden.

Beide units hebben 40 games voor geïnstalleerd, en ook al zijn er een paar van die games gelijk, sommige games zijn anders vanwege locale voorkeuren. Games die op de Japanse Mini console staan en niet op de International, vallen meer in de smaak in Japan, en andersom.

Maakt dat heel erg veel uit ? nee, maar als je er een wilt bemachtigen, kijk dan even naar welke games je het liefst wilt spelen. Van beide selecties is wel wat te zeggen. Je kunt ze natuurlijk ook beide aanschaffen als alles wat met SNK te maken heeft je dierbaar is, maar dat laten we aan jou.

Neo-Geo Mini HD International Version

De consoles zijn op een paar manieren te spelen.

  • Portable: 1 speler, op schoot of op tafel, met het scherm van de unit waar de game op te zien is
  • Via tv: Sluit een HDMI kabel aan en geniet van de games in full screen modus op je tv
  • Classic style: Sluit 1 of 2 externe controllers aan, HDMI naar je tv en ervaar Neo-Geo op de meest authentieke manier

Beide consoles ondersteunen deze opties. Controllers zijn los verkrijgbaar, en zijn gemodelleerd naar de populaire Neo-Geo CD controllers, een fan favorite binnen de Neo-Geo scene. Een spel als King of Fighter speel je niet alleen, je daagt gewoon een tegenstander uit net zoals je dat vroeger ook in de arcade zou hebben gedaan. Maar nu doe je dat vrolijk met het comfort van je eigen bank. Het gemak en de snelheid waarmee je van modus kunt wisselen maakt de console lekker veelzijdig.

En als je denkt dat de games misschien niet zo goed draaien, of dat er een quick emu job is gedaan met de software, dan heb je het fout. De games draaien op zijn minst net zo goed als de AES en MVS versies waar ze van af gehaald zijn en soms zelfs beter. Liefhebbers van retro gaming zullen niet teleurgesteld zijn in de kwaliteit die beide Mini consoles bieden.

En kijk toch eens naar die leuke accessoires. Een HDMI kabel met SNK logo, een screen protector, en zelfs een sticker set waarmee je de console van nieuwe stickers kunt voorzien. Too cute toch 🙂

Maar wat bijna essentieel is zijn de joypad controllers. In het wit of in het zwart verkrijgbaar. Als je het hebt over kick-ass new retro, dan is dit kick-ass new retro tripple. Dat is wat we bedoelen met smullen van al die retro nieuwtjes van de laatste tijd.

Bekijk hieronder de artikelen die op dit moment op voorraad zijn.