SHADOW OF THE TOMB RAIDER

Het derde deel uit de reboot

Shadow of the Tomb Raider is de derde game uit de serie sinds de reboot in 2013. Met Tomb Raider, en daarna Rise of the Tomb Raider werd de serie nieuw leven in geblazen en met succes. De nieuwe stijl Tomb Raider laat een Lara zien met meer karakter, meer breekbaarheid en meer ‘echt’ dan in alle voorgaande delen. Daarna kwam Rise of the Tomb Raider in 2015, en dat was wat ons betreft meteen een van de beste games uit dat jaar. Rise of the Tomb Raider was, en is, grafisch indrukwekkend, en de gameplay was, ondanks dat het op een bekend en vertrouwde formule gebaseerd is op momenten zelfs verrassend te noemen.

Natuurlijk wordt er met Shadow the Tomb Raider niet groots afgeweken van het Tomb Raider concept, maar de verbeteringen die in dit derde deel zitten zijn legio en voldoende om wat van je game uurtjes in te pikken.

Shadow of the Tomb Raider gaat verder na de avonturen die Lara meemaakte in Rise of te Tomb Raider. Tot zover niets schokkends. De engine waarop de game draad is op veel vlakken verbeterd, gameplay is hier en daar wat aangepast, maar de belichting is deze keer een van de sterren van de show en voor hedendaagse begrippen ‘next gen’ te noemen. Lara loopt, verdrinkt, kruipt en hangt zo ontzettend mooi en gedetailleerd dat het je oogballen streelt. In de scene van de Mexicaanse begrafenis zijn de kaarsen zodanig mooi belicht en de reflecties geven een prachtig effect op Lara en de kleding die ze aan heeft dat je echt het gevoel hebt daar te zijn. Mensen met een HDR tv toestel zullen smullen van scenes als deze. Heb je een PlayStation 4 Pro of een Xbox One X console dan wordt je helemaal in de watten gelegd, voor beide consoles zijn er opties voor hogere resoluties en een 1080p 60FPS mode, wat een ForeGames favourite is.

De wereld die Lara gaat ontdekken is een stuk groter dan in haar voorgaande games. En dat wil niet zeggen dat er ingeleverd is op detail. verre van zelfs. Elk blaadje, elke boomstam en detail in je omgeving is prachtig, en de omgevingen in zijn totaliteit zijn adembenemend, zeker wanneer de nieuwe belichtingstechnieken aan zet zijn en de maneschijn door de bomen valt. Dan valt je mond open van verbazing (bij ons dan) en realiseer je je dat Shadow of the Tomb Raider is een waar stukje eye candy is.

Lara zelf is de mooiste Lara tot nu toe. Niet alleen ziet ze er mooi uit, ze reageert ook dynamisch op haar omgeving. Kijkt verbaasd, gaat in kruip houding bij naderend gevaar en meer. Voor deze dynamiek hoef je niets te doen, de engine doet het werk en zorgt voor meer betrokkenheid in de game.

Een nieuw onderdeel Shadow of the Tomb Raider is modder ! Door in de modder te lopen laat je sporen na wat je tactisch kunt gebruiken, of wat tegen je gebruikt kan worden. Zo kan Lara zich nu helemaal in de modder bedekken en onopgemerkt een situatie beoordelen en daar actie op ondernemen.

Shadow of the Tomb Raider is voor ons een van de toppers voor 2018 en een game die je niet mag missen. Als we een review site zouden zijn was de kans groot dat deze game een perfecte score zou krijgen. Maar we zijn geen review site, nog niet tenminste.

FGms Mr. D