Sega Mega Drive Mini release details

Retroman aan het woord

Retroman Mega Drive Mini update

Mij is gevraagd om een stuk te schrijven over de aanstaande release van de Sega Mega Drive Mini. Nou, dat doe ik maar al te graag, en met liefde en plezier.

Nadat de Sega bug me in de jaren 90 keihard in het kontje beet, is het merk Sega aan me blijven plakken. Ook al was ik destijds (en ben ik nog steeds) groot fan van Nintendo’s 8-bit NES console, op het moment dt ik Sega’s nieuwe 16-bit krachtpatser zag was ik in een keer om. Je kent dat gevoel wel, je kijkt iemand aan, je wordt verblind, en je kunt niet meer zo goed nadenken. Je weet gewoon, dit is de ware, dit is degene waar ik de komende maanden mijn leven mee wil delen, nou zo’n moment had ik in 1993 met Sega’s Mega Drive, en Nintendo’s NES was vanaf dat moment mijn ex. Mijn NES ging in een doos naar zolder, en Sega’s ultra gave, en fonkelnieuwe Mega Drive met Altered Beast kwam daarvoor in de plaatst.

Nu moet ik meteen wel een kanttekening maken, Mario beats Altered Beast anytime. Als ik erop terug kijk was ik in 1093 verblind door de grote sprites, en de arcade kwaliteit graphics die Mega Drive me bracht. Gameplay was secondair aan deze ervaring, want dit was de juiste weg vooruit, en Mario had ik na drie delen wel gezien.

Altered Beast, shallow but great !

Ontwikkelingen omtrent Sega’s Mega Drive stonden niet stil, en al snel kwamen er meer en meer titels die tot de verbeelding spraken. Titels die meer diepgang boden, maar ook games met een attitude. Sonic was een trendsetter met snelle gameplay en had een cool factor waar Mario alleen maar van kon dromen, en voor ik het wist kwamen er meer en meer games die de moeite van het spelen waard waren. De meeste van deze games werden in Japan ontwikkeld, het land dat voorop liep als het ging om (console) videogames. Waar Sega’s Mega Drive console een groot voordeel had was in de interne kloksnelheid van de hoofdchip. Deze was niet alleen een stuk sneller dan met voorgaande 8-bit technology mogelijk was, maar het versloeg ook Nintendo’s latere Super Nintendo met een factor 2 ! Kun je het je voorstellen dat vandaag de dag een PlayStation console 2x meer kloksnelheid zou hebben dan een Xbox !, dat zou een bloedbad zijn, en Xbox zou gezien de beperkte exclusieve content geen bestaansrecht hebben. Uiteraard is content king, en zo ook in de jaren 90. Nintendo kon leunen op namen als Mario, Zelda en Metroid, Sega moest zich opwerken en had zijn processor snelheid mee. Een game als Sonic was niet mogelijk op Super Nintendo, en vele andere games maakten ook gebruik van de extra processing power die Mega Drive bood. Gunstar Heroes, Thunder Force, Castlevania en meer waren actie arcade style releases die Mega Drive voor mij tot een uiterst succesvol systeem maakten.

19 september wereldwijde release

Mega Drive Mini verschijnt wereldwijd op 19 september 2019. Het heeft langer geduurd dan Sega graag had gewild, omdat het leveren van kwaliteit, prioriteit had. Sega heeft de Mini onlangs getoond en wat ik leuk vond waren de details aan het model zelf. Voordat ik inga op de games en software die de kleine knuffelbeer gaat brengen wil ik hier heel even bij stilstaan. De console is op schaal gekrompen, dat wil zeggen, elk lijntje en vormpje is precies zo als bij zijn grote broer. De aan/uit knop werkt, de volume schuif werkt, en je kunt zelfs het klepje aan de zijkant verwijderen om een Mega-CD unit aan te sluiten. Natuurlijk gaat het niet zo ver dat je echt een Mega-CD aan kunt sluiten, maar dit oog voor detail is geweldig. Het is niet alleen eye candy, het is ook nog eens werkend en ‘functioneel’. Heb je deze functies nodig voor gebruik, nee, is het gaaf, dan is dat een dikke vette JA.

De console heeft 40 games ingebouwd en draait op custom software voor de besturing door het menu waar je de games kunt selecteren. Je kunt de getoonde titels sorteren op jaar, op genre en meer, je ziet dat er aandacht is besteed aan de functionaliteit. Het selectie menu wordt ondersteund door muziek gecomponeerd door hit maker Hito Anzo, verantwoordelijk voor de muziek in games als Street of Rage. De games, en de emulatie daarvan, is in handen van M2 Co., een bekend bedrijf in de serie “SEGA AGES” en het “Sega 3D Reprint Project”. M2 Co. staat garant voor een zo natuurgetrouwe emulatie mogelijk, om de games te reproduceren zodat het voldoet aan het origineel. Een van de dingen die vaak ‘fout’ gaan met emulatie zit in het geluid. M2 Co. heeft ook hier de volle aandacht op, en zal er voor zorgen dat alles klinkt zoals het hoort te klinken. En dat alles wordt naar buiten gepompt via HDMI, en authentieke controllers, zodat er geen enkele shortcuts worden genomen tijdens de ontwikkeling van Mega Drive Mini, iets waar mijn old school hartemans een klein sprongetje door maakt.

Op dit moment zijn de verkoop prijzen nog niet bekend, en ook niet welke games er precies bij welke regio consoles verkrijgbaar zullen zijn, maar reken er maar op dat ik er bovenop zit. Wel is bekend dat Sega de sets met 1, of met 2 controllers zal leveren, en deze twee sets staan hieronder als pre-order artikel. Ben je net zo enthousiast als ik, en wil je op de hoogte blijven van de artikelen, plaats deze dan in je wishlist. Dit wordt een mooi jaar voor retro Sega liefhebbers, en iedereen die van retro gaming houdt, maar Sega in de jaren 90 over heeft geslagen omdat Nintendo..

Sega Mega Drive Mini ziet er uit als een winnaar in elk opzicht, nu nog een SEGA SATURN MINI aankondigen Sega, want dat is de volgende stap. 

Groetjes

Retroman