PlayStation Classic by Retroman

De PlayStation Classic is gearriveerd en ook al is het een officieel Sony product, het bedrijf dat gaming ‘mass market’ heeft gemaakt heeft met de Classic wat steekjes laten vallen.

De PlayStation Classic is in essentie een kleiner geschaald PlayStation 1 model inclusief 2 controllers en 20 ingebouwde games. Waar kennen we dat toch van ?.. En als het er uit ziet als een PlayStation 1, voelt als een PlayStation 1, dan moet het wel een PlayStation zijn toch. Nou niet helemaal.

Waar het uiterlijk van de PlayStation Classic in alles lijkt op zijn 25 jaar oude broertje is het intern een heel ander verhaal. De chips die gebruikt zijn om PlayStation Classic tot leven te wekken zijn vele malen sterker dan de originele chips uit het apparaat dat in 1993 het levenslicht zag. Je mag daarom ook aannemen dat de games die op PlayStation Classic staan minimaal net zo goed draaien als de games op het originele PlayStation systeem ! GROTE RODE KNOP .. BRRR FOUT.

De games op PlayStation classic werken op emulatie basis, wat zoveel wil zeggen dat de originele games via een software tunnel werkend zijn gemaakt. Zonder dat er al teveel tijd nodig is om code te optimaliseren zorgt de emulatie software ervoor dat games zonder al te veel inspanningen werken, en zolang de processor maar krachtig genoeg is bepaald de software voor het grootste deel het eindresultaat. En daar gaat PlayStation Classic een beetje plat op zijn neus. De emulatie software die Sony gebruikt heeft om PlayStation Classic tot leven te wekken is niet al te best. We zullen niet in gaan op de details maar er zit wel degelijk een verschil tussen de originele games, en de games zoals ze spelen op PlayStation Classic.

En is dat erg ? Dat zal er aan liggen aan wie je het vraagt. Grofweg kun je de mensen die PlayStation Classic interessant vinden opsplitsen in twee groepen.

  1. Iedereen die een supermarkt in loopt, dit apparaat ziet staan, geen idee had dat dit er zou zijn en in een vlaag van nostalgie de aankoop doet.
  2. Gamers die net als Retromanicus het maximale verwachten van hun gaming gear.

De eerste groep zal het niet eens opvallen dat er iets of wat verschil zit in de games die op PlayStation Classic gespeeld worden, en de games die ze 25 jaar geleden gespeeld hebben. Het feit dat de emulatie niet helemaal op orde is wordt niet gezien als een gebrek en het plezier is er niet minder om.

De tweede groep zal zich achter de oren moeten krabben en zich af moeten vragen hoe graag ze in het bezit willen zijn van de console. Als veeleisende gamer wil je graag het beste en dan komt PlayStation Classic in de huidige vorm tekort. Ook al staan er 20 games op die je alleen of met tweeën kunt spelen, games die minder scherp zijn dan op het originele PlayStation systeem en die soms wat kleine haperingen vertonen zijn niet gaaf. Ook al staat Destruction Derby er op, en Final Fantasy 7, en Twisted Metal, Tekken 3 en Metal Gear, het is niet gaaf. En dan hoor je wel eens, koop dan een Raspberry Pie en speel daar dan PlayStation 1 emulatie op, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Console liefhebbers weten wat ik bedoel.

MAAR! en dat is een grote maar!! het zal een kwestie van tijd zijn voordat er hacks verschijnen waarbij je niet alleen meer games tot je beschikking hebt, maar zal er in dit geval ook gekeken worden naar de emulatie software die gebruikt wordt. PlayStation Classic werkt met open source waardoor de deur naar nieuwe software wagenwijd open staat. Sony heeft helaas niet de moeite gedaan om zelf met emulatie software op de proppen te komen dus moet de community het doen. En dat gaat zeker gebeuren, eerder dan later.

Conclusie: Is PlayStation Classic de aankoop waard. Wij van WC Eend adviseren WC eend, en zeggen ja. In eerste instantie omdat de eerste groep gamers er geen problemen in zien, en in de tweede instantie omdat de vooruitzichten op het gebied van modificaties positief zijn. Maar in de derde instantie zeggen we ook ja omdat het gewoon een erg leuk snoepje is om te zien en het een origineel product is.

Misschien moet je gewoon heel even wachten en de modificatie ontwikkelingen in de gaten houden voordat je een definitief besluit neemt, hoe dan ook, deze nieuwe retro ontwikkelingen keur ik met een dikke spierballen arm goed.

Groetjes,

Retroman